Vi inviterte et ekspertpanel for å diskutere de utfordringene Somalia står overfor i dag. Landet har hatt enorme utfordringer siden borgerkrigen i 1991, med konflikt og klanmilitser. Hvor langt har landet kommet i en nasjonal forsoningsprosess? Hvordan blir politiske bekymringer adressert? Hva er diasporaens rolle i gjenoppbyggingen av landet? Og hva er rollen til somaliske kvinner?
Panelister:
Mohamed Gaas, har skrevet doktorgrad om styreformen i Somalia ved NMBU, der han også er gjesteforeleser. Har jobbet som forsker ved FAFO og NIBR, samt skrevet flere artikler og kapitler til bøker og tidsskrifter. Nominert til posisjonen som statsminister i Somalia i 2012. Brukes hyppig som ekspertkommentator for Al Jezeera, the Associated Press, Aftenposten etc.
Ubah A. Aden, jobber som rådgiver hos Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi). Innehar mange ulike verv, blant annet i Foreldreutvalget for grunnopplæring. Aden driver bloggen ubahaden.com, hvor hun blogger på tre språk.
Stig Jarle Hansen, professor ved Noragric. Hansen har omfattende kunnskap om Afrikas horn. Hans siste bok "Al-Shabaab in Somalia" er kritikerrost av blant annet Foreign Policy og The Economist. Hansen er ansett for å være en verdensledende ekspert på islamisme på Afrikas horn, og brukes som kommentator av CNN, BBC, Al Jazeera, Reuters etc.
Michael Skjelderup, Phd-student ved Noragric/NMBU. Hans forskningsinteresser er Somalia, militant islamisme og klanpolitikk. Han jobber for tiden med et prosjekt om militant islamisme og klaner i Somalia.
Ordstyrer: Jens Mjaugedal. Mjaugedal er tidligere spesialrepresentant for Somalia i UD og mangeårig utenlandssjef hos Flyktninghjelpen.
Vil du høre podkasten fra arrangementet? Trykk her!