Fellesrådet for Afrika Meny

Afrika Nå i august: Burundis glemte krise - hvorfor handler ingen?

Da Pierre Nkurunziza i 2015 grunnlovstridig stilte til valg for en tredje periode som president, utløste dette en toårig konflikt i Burundi. Hvorfor ser det internasjonale samfunnet handlingslammet ut i å håndtere krisa i det relativt lille landet?

Østafrikanske ledere som Yoweri Museveni (Uganda) og John Magufuli (Tanzani) har holdt sin beskyttende hånd over president Nkurunziza.

Burundiske soldater med dokumenterte menneskerettighetsbrudd på samvittigheten deltar i fredsbevarende styrker i CAR og Somalia, finansiert av EU og FN.

Norge forholder seg tilsynelatende passiv til krisen i et historisk viktig bistandsland på det afrikanske kontinentet.

Burundi har startet utmeldingsprosessen fra Den internasjonale strafferettsdomstolen (ICC) med endelig utmelding til høsten. Dette gir et lite vindu for ICC til å reise tiltale mot krigsforbrytere i landet, men lite tyder på at strafferettsdomstolen vil benytte seg av dette vinduet.

Den afrikanske union har ikke klart å fremme fred og menneskerettigheter under denne krisen og FN har ikke vært i stand til å få Nkurunziza til å respektere resolusjoner, kritikk og ønsker om å sende observatører.

Hva skal til for at det internasjonale samfunnet handler på meningsfullt vis i møte med krisa i Burundi? Og hvem har nøkkelen til fred internt i landet?

I panelet:
- Carine Kaneza, Washington-basert menneskerettighetsaktivist med bakgrunn i konfliktløsning
- Heikki E. Holmås, Stortingsrepresentant for Sosialistisk Venstreparti og tidligere utviklingsminister
- Pascal Ruhomvyumworo, Burundis ambassadør til Norge

Ordstyrer: Johan N. Hermstad, daglig leder i Fellesrådet for Afrika


Bedriftsdatabase

Informasjonen i bedriftsdatabasen er basert på offentlig tilgjengelig informasjon om selskapene og på direkte etterspurt informasjon. Siste oppdatering av bedriftsdatabasen ble gjennomført i 2021. Dersom du er et selskap eller et enkeltindivid som ser mangler eller behov for oppdatering må du gjerne ta kontakt med Fellesrådet for Afrika.