Fellesrådet for Afrika Meny

Afrika Nå i mai: Angola - 38 år med dos Santos, 40 år med tabu

Sita Valles, søster av vår panelist Edgar Valles prydet nylig forsiden av Expresso-magasinet i Portugal i en omfattende artikkel om 27. mai 1977.

I 38 år har José Eduardo dos Santos vært president i Angola. Det gjør ham til verdens nest lengstsittende president. Nå har han meldt at han trer av ved høstens valg. Hva skjer da? For 40 år siden endret det regjerende MPLA-partiet grunnleggende angolansk politikk gjennom omfattende massakrer og politisk opprensking internt i eget parti. 27. mai 1977 har blitt et arr i den angolanske kollektive hukommelsen, midt i en lang borgerkrig der MPLA var en av partene.

Tidligere statsminister Marcolino Moco var booket til Afrika Nå i mai, men mistet dessverre flyet sitt til Norge. Fellesrådet for Afrika skaffet likvel på rekordtid en annen gjest - en som overlevde massakrene 27. mai 1977 og bror av Sita Valles, en av lederne for det påståtte kuppforsøket ingen i Angola tør snakke om.

Edgar Valles er bror av Sita Valles, en av de sentrale lederne i det påståtte kuppet 27. mai 1977 som igangsatte utrenskningene. Han har siden skrevet bok om hendelsene som fulgte, da opp mot 1 % av Angolas befolkning ble ofre for myndighetenes vold. Valles forteller sterke historier om hendelser som den dag i dag er tabu både i Angola og i Portugal.

Vi drar linjer fra hendelsene for 40 år siden til dagens politiske landskap i Angola, nå når president dos Santos etterlater seg et maktvakum etter 38 år i stolen.

CMI-forsker og Angola-ekspert Aslak Orre vurderer det interessante veiskillet Angola nå står ovenfor. Angola-ekspert, historiker og journalist Maren Sæbø drar historiske linjer.

I panelet:
Edgar Valles, forfatter og overlevende fra 27. mai 1977
Aslak Orre, Seniorforsker ved Chr. Michelsens Institute
Maren Sæbø, journalist, historiker og Angola-ekspert

Ordstyrer: Johan N. Hermstad, daglig leder i Fellesrådet for Afrika



Bedriftsdatabase

Informasjonen i bedriftsdatabasen er basert på offentlig tilgjengelig informasjon om selskapene og på direkte etterspurt informasjon. Siste oppdatering av bedriftsdatabasen ble gjennomført i 2021. Dersom du er et selskap eller et enkeltindivid som ser mangler eller behov for oppdatering må du gjerne ta kontakt med Fellesrådet for Afrika.