Fellesrådet for Afrika Meny
Afrikabarometeret

Afrikabarometeret viser økende bevissthet om Afrikas vekst

Afrikas økonomi vokser kraftig, og den positive utviklingen har begynt å feste seg i nordmenns bevissthet, viser det nye Afrikabarometeret fra Fellesrådet for Afrika. Et positivt image vil igjen styrke Afrika, mener Fellesrådets Magnus Flacké, som her er intervjuet i et større oppslag i Dagsavisen.

Mens Europa står midt i en økonomisk krise, går tallene oppover i mange afrikanske land: Forventet vekst for Afrika i 2012 er 5.4 prosent, ifølge ferske prognoser fra Det internasjonale pengefondet.

Og nordmenn har fått med seg den positive utviklingen: Det er flere av dem som med rette tror det er en positiv økonomisk vekst i Afrika enn dem som tror det har gått feil vei de siste 15 år, ifølge den nye undersøkelsen «Afrikabarometer 2011», gjort på oppdrag Fellesrådet for Afrika.

- Vi tror det er i ferd med å skje noe. Det er gledelig at folk er blitt mer oppmerksomme på den positive utviklingen som foregår, sier daglig leder Magnus Flacké til Dagsavisen.

- Om oppfatningen av Afrika utenfor kontinentet er mer positiv, vil det forhåpentligvis også vil gi en synergieffekt ved at vi ser økt handel og investeringer med afrikanske land. Pessimismen rundt Afrika har lenge ført til at ingen ville satse i Afrika, noe som i seg selv har vært et hinder til vekst. For ti år siden tenkte man ikke på muligheten til å investere der, sier Flacké.

Pessimismen på retur

Trenden bekreftes av den erfarne utviklingsarbeideren og diplomaten Asbjørn Eidhammer.

- Stagnasjonen vi så i mange år, og den negative tankegangen rundt utvikling i Afrika, er brutt. Afrika-pessimismen som har fått råde i flere tiår er på retur. Det er veldig positivt at dette reflekteres også i vanlige folks oppfatninger, sier Eidhammer til Dagsavisen.

Han er ambassadør i Malawi og ga i år ut boka «Afrikas tid», der han reflekterer rundt forestillingene av Afrika og utviklingen de siste tiår og i årene som kommer.

- Det tar alltid tid å endre slike bilder, men det har slått meg at inntrykkene av Afrika har endret seg i flere internasjonale kretser, både blant politikere og i næringslivet. Og det kommer først og fremst av den økonomiske veksten, sier Eidhammer.

Kina inn

I løpet av siste tiår har seks av de raskest voksende landene i verden vært afrikanske. Og i åtte av de ti siste årene har veksten i Afrika vært sterkere enn i Øst-Asia, inkludert Japan. Veksten skyldes først og fremst høyere inntekter fra råvarer - fra 2005 til 2010 økte eksporten fra Afrika med ti prosent årlig. Kinas økende investeringer og handel med Afrika er også en viktig faktor.

Eidhammer selv har sett utviklingen med egne øyne.

- Da jeg kom til ambassaden i Malawi i fjor, var det sju år siden sist, og jeg kunne se endringene siden sist jeg bodde der. Jeg så det på veier og biler, men også på bygninger både i byer og på landsbygda, det er mer murhus enn før. Malawi har hatt mer eller mindre jevnlig matmangel i flere måneder hvert år, men nå kan man se at folk har mer mat og er bedre kledd enn før. Dette gjelder en del andre land også, sier Eidhammer.

Sulten kan stoppe veksten

Framgangen overskygger likevel ikke inntrykket som fortsatt dominerer: Det er fortsatt fattigdom, sult, krig og klimaproblemer som faller nordmenn først inn når de skal oppgi sine viktigste assosiasjoner om Afrika, viser undersøkelsen.

- Assosiasjonene er fortsatt svært negative. Men at folk både ser dette, og veksten mange land har, viser kanskje også at mange ser Afrika litt mindre under ett, og ser variasjonene, sier Magnus Flacké.

Men nettopp de dyptgripende problemene i Afrika er et stort hinder, konkluderer FNs utviklingsprogram UNDP, som i går lanserte sin rapport om menneskelig utvikling i Afrika. Afrika sør for Sahara vil ikke klare å opprettholde sin nåværende økonomiske vekst med mindre sult utryddes, viser rapporten.

Den peker på paradokset at det i Afrika sør for Sahara, til tross for vekst og forbedringer i levealder og skolegang, likevel ikke er blitt nevneverdig lettere for folk å få sikker tilgang til mat.

- I en verden hvor vi har overskudd på mat, er det et brutalt paradoks at sult og underernæring fortsatt er vanlig på et kontinent med et bugnende potensial for jordbruk, sier Tegegnework Gettu, direktør for UNDPs arbeid i Afrika, i en uttalelse.

Det bor 856 millioner mennesker i Afrika sør for Sahara, og mer enn én av fire er underernært.

Verdensbanken peker på at den økonomiske veksten i Afrika ikke er nok virkelig å trekke befolkningen ut av fattigdom.

- Det korte svaret er nei, det er ikke nok til å redusere fattigdommen, sa Mercelo Giugale, bankens direktør for økonomisk politikk og fattigdomsreduksjon i Afrika, da han besøkte Nigeria i før helgen.

- Vi har en del mål som er i sikte. Barnedødelighet har falt raskt i mange land, men samtidig går fattigdommen ned svært sakte, sier Giugale. Ifølge Verdensbanken falt andelen fattige i Afrika fra 58 prosent i 1999 til 47.5 i 2008.

Svak stat

Asbjørn Eidhammer påpeker også at det er enormt langt igjen.

- Det vil nok gå framover stykkevis og delt, men ikke i noen rett linje, og med mange tilbakeslag underveis. Vi har mange eksempler på at den økonomiske veksten ikke fordeles godt, sier han.

Han påpeker at statens stilling i Afrika er svakere enn i Asia, som tidligere har sett en sterk vekst.

- Den asiatiske framgangen skyldtes en sterk og godt organisert stat. Mangelen på det i Afrika er en hemsko. Den voldsomme veksten i Asia har skjedd gjennom industriproduksjon, mens den i Afrika i hovedsak har skjedd gjennom eksport av råvarer. Det vil ta atskillig lengre tid for Afrika å bygge opp sin produksjon og ta opp konkurransen med resten av verden, sier han.

Men at bildet av Afrika utenfra er i ferd med å endre seg, virker direkte positivt på to måter, mener han.

- Det ene er at det øker interessen utenfor og får næringslivet til å investere og handle. Afrikas del av markedet har økt kraftig i løpet av det siste tiåret. Men det andre er også svært viktig: Det er med på å bedre selvtilliten hos afrikanere. Med veksten som har skjedd er ikke Afrika nå bare avhengig av Vesten, sier ambassadøren, som kaller seg «langsiktig optimist».

- Det vil ta tiår, kanskje generasjoner. Men vi ser en endring, sier Asbjørn Eidhammer.

Faktaboks - Afrika i vekst:

  • Er fortsatt kontinentet med flest fattige og størst utviklingsproblemer. Men Afrika opplever også sterk vekst.
  • I år ligger Afrika an til en vekst på 5.4 prosent. Ifølge en undersøkelse har mange nordmenn oppfattet utviklingen. 36 prosent tror økonomien vokser, mens 29 prosent tror det har vært negativ vekst. 36 tror det har stått stille.
  • Seks av de ti landene med kraftigst økonomisk vekst fra 2000 til 2010, var i Afrika: Angola (11.1 prosent av BNP), Nigeria (8.9), Etiopia (8.4), Tsjad (7.9), Mosambik (7.9) og Rwanda (7.6).
  • Økt eksport av olje og andre råvarer er den viktigste grunnen til veksten. Fra 2005 til 2010 økte eksporten fra Afrika med ti prosent i året. Bildet er fra Nigeria, der oljeeksporten har skaffet økte inntekter.
  • Kinas investeringer og handel har vært svært viktig. Kina står nå for 40 prosent av verdens handel med Afrika.
  • Mobiltelefonmarkedet har økt drastisk i Afrika, som nå har 650 millioner mobilabonnenter. Av 100 personer har 65 tilgang på mobil.
  • Likevel går kampen mot fattigdom sakte. En av fire i Afrika sør for Sahara mangler nok mat, som barnet på bildet i Tsjad.

Kilder: IMF, The Economist, UNDP, Fellesrådet for Afrika, «Afrikas tid» av Asbjørn Eidhammer

Artikkelen er tidligere publisert i Dagsavisen.


Bedriftsdatabase

Informasjonen i bedriftsdatabasen er basert på offentlig tilgjengelig informasjon om selskapene og på direkte etterspurt informasjon. Siste oppdatering av bedriftsdatabasen ble gjennomført i 2021. Dersom du er et selskap eller et enkeltindivid som ser mangler eller behov for oppdatering må du gjerne ta kontakt med Fellesrådet for Afrika.