Fellesrådet for Afrika Meny
Kommentar

Ber TV2 stoppe reklamevideo

Fellesrådet for Afrika tar avstand fra måten TV2 profilerer sitt nye programkonsept, «Prosjekt X» på. – Ved å fremstille Afrika og afrikanere som passive mottakere av norsk hjelp, bidrar TV2 til å forsterke et svært stereotypisk og negativt bilde av Afrika, sier Guro Almås, daglig leder i Fellesrådet for Afrika.

I TV2s dokusåpe skal åtte nordmenn i løpet av 30 dager sette opp et bygg som skal «gi fattige barn en bedre hverdag». Et uspesifisert land i Afrika introduseres i TV2s reklamefilm under merkelappene «sorg, fortvilelse, fattigdom». Innsatsen fra de åtte nordmennene skal så lede til «håp, glede, fremtid». Budskapet forsterkes av bilder som presenterer afrikanere som triste og passive – og som glade og aktive etter at de norske hjelperne har vært der.

– Dersom TV2 vil bidra til å skape utvikling i Afrika, er ikke dette måten å gjøre det på. Reklamefilmen om programmet kommuniserer at Afrika er synonymt med elendighet og er avhengig av hjelp fra velvillige nordmenn. Hvordan skal afrikanske land tiltrekke seg investeringer, handel eller turisme om dette er inntrykket folk får av kontinentet?

Fellesrådet for Afrika oppfordrer TV2 til å trekke reklamefilmen. Deretter bør produsentene tenke gjennom hva de ønsker å kommunisere med programmet. – Det er enda tid til å endre tilnærmingen i selve serien. TV2 bør spørre seg hva slags virkelighetsoppfatning de vil at folk skal sitte igjen med etter TV-sendingene, avslutter Guro Almås.

Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpeorganisasjon (SAIH) støttet i dag Fellesrådets utspill på NRK P3-nyhetene. – [Reklamefilmen] spiller på utrolig enkle og stereotype fordommer om Afrika, og det å fremstille et helt kontinent med bakgrunn i tre stikkord; sorg, fortvilelse og fattigdom blir rett og slett for dumt, sa informasjonskonsulent Sindre Olav Edland-Gryt.

TV2 har aldri vurdert å trekke reklamefilmen. Kanalen forstår ikke hva som kan være støtende med filmen og oppfatter de den som positiv for sitt formål – skape interesse for programmet og sikre deltakere til dokusåpen.


Bedriftsdatabase

Informasjonen i bedriftsdatabasen er basert på offentlig tilgjengelig informasjon om selskapene og på direkte etterspurt informasjon. Siste oppdatering av bedriftsdatabasen ble gjennomført i 2021. Dersom du er et selskap eller et enkeltindivid som ser mangler eller behov for oppdatering må du gjerne ta kontakt med Fellesrådet for Afrika.