Statsminister i Etiopia siden april 2018, Abiy Ahmed, ble i dag annonsert som vinner av Nobels fredspris for 2019. Han får prisen for sin innsats for fred og mellomstatlig samarbeid, og da særlig for hans avgjørende initiativ for å løse grensekonflikten med nabolandet Eritrea.
Fellesrådet synes det er viktig å anerkjenne den jobben som Ahmed har gjort, både med fredsavtalen med Eritrea og en rekke andre initiativ knyttet til løslatelse av politiske fanger, ønsket opposisjonelle i eksil velkommen hjem, oppheving av pressesensuren, samt tatt et oppgjør med korrupsjon og menneskerettighetsbrudd innad i eget parti.
Men det gjenstår viktige utfordringer for statsminister Ahmed. Blant annet har den etniske volden innad i landet økt under hans tid, og internt fordrevne er nå det høyeste i verden på 3 millioner. Den generelle menneskerettighetssituasjonen i Etiopia er også fortsatt utfordrende, og det er usikkerhet rundt hvordan valget som skal avholdes til neste år kommer til å forløpe. Mange stiller også spørsmålstegn ved hva fredsavtalen har betydd for Eritrea. I dag er menneskerettighetssituasjonen i Eritrea fremdeles svært utfordrende og mer eller mindre uforandret siden fredsavtalen ble inngått.
Det er ingen tvil om at et fredelig og stabilt Etiopia er svært viktig for resten av regionen, og Abiy har gjort et svært viktig arbeid med fred- og forsoningsprosesser i så måte. Nettopp derfor er det så viktig at Abiy har en overordnet plan og strategi for hvordan det politiske systemet i Etiopia skal reformeres, at den etniske volden tas på alvor og at valget til neste år blir fritt og rettferdig.