Fellesrådet for Afrika Meny
Høringsinnspill

Innspill til modell for bilaterale investeringsavtaler (BITS)

Foto: Innovasjon Norge

Leder for Innovasjon Norge Anita Krohn Traaseth og næringsminister Monica Mæland på besøk i Tanzania for å fremme norske investeringer. Foto: Innovasjon Norge

Bilaterale investeringsavtaler (BITS) er dårlig egnet til å levere økte investeringer uten samtidig å begrense avgjørende rettigheter og virkemidler for statene som mottar investeringen, mener Fellesrådet.

Fellesrådet for Afrika har svart på Nærings- og fiskeridepartementets høring om modell for bilaterale investeringsavtaler (BITs). Fellesrådet er svært positiv til initiativ som kan skape flere arbeidsplasser, teknologioverføring og inkluderende vekst i afrikanske land, spesielt ettersom det er et enormt behov for arbeidsplasser på kontinentet i mange tiår framover.

Dessverre er bilaterale investeringsavtaler dårlig egnet til å levere økte investeringer uten samtidig å begrense avgjørende rettigheter og virkemidler for statene som mottar investeringen. Fellesrådet for Afrika peker på en liste av åtte endringer som må gjøres i den norske modellavtalen for at avtalen framstår tilstrekkelig balansert og formålstjenlig. Det er verdt å nevne at EU-kommisjonens forslag til investeringskapittel i TTIP-forhandlingene er langt nærmere Fellesrådet for Afrikas forslag enn det norske BIT-utkastet.

Høringssvaret er skrevet på engelsk for at også våre partnere i afrikanske land og andre interesserte skal kunne vite hva vi mener om BITs.

Please find the public hearing/consultation response from the Norwegian Council for Africa here. Although the intentions behind a BIT may in its basic form be laudable, the Norwegian Council for Africa finds eight severe shortcomings in the proposed Norwegian model BIT.

Read the whole text here


Bedriftsdatabase

Informasjonen i bedriftsdatabasen er basert på offentlig tilgjengelig informasjon om selskapene og på direkte etterspurt informasjon. Siste oppdatering av bedriftsdatabasen ble gjennomført i 2021. Dersom du er et selskap eller et enkeltindivid som ser mangler eller behov for oppdatering må du gjerne ta kontakt med Fellesrådet for Afrika.