Norske selskaper innenfor oljeindustrien handler og investerer i økende grad i Angola. Mer enn 20 selskaper er tungt inne. Noen eksempler er Aker Solutions, som i fjor fikk en kontrakt verdt 14 milliarder kroner, og Statoil, som alene betaler om lag 30 milliarder i skatt og avgifter til Angola årlig. Det er like mye som hele det norske bistandsbudsjettet.
Vekst og fattigdom
Utenriksminister Børge Brende og NHO mener disse tallene forteller mye om hvordan norsk næringsliv bidrar til utvikling i fattige land. Men i Angola er det vanskelig å se at dette stemmer. Til tross for at Angolas bruttonasjonalprodukt (BNP) ble tidoblet i perioden 2002-2012, ble ikke levestandarden for den store, fattige befolkningen hevet. Det var lite forbedring å spore på utviklingsindikatorer som FNs Human Development Index, og Angola er et av landene med størst barnedødelighet i verden.
Skjulte eiere
Svært mange norske selskaper i Angola samarbeider med selskaper med skjulte eiere. Slike samarbeid er per i dag ikke ulovlige under norsk lov. Dette muliggjør at korrupte statsledere og forretningsfolk kan bruke stråselskaper til å berike seg selv og skape enorme korrupte nettverk. Fellesrådet mener at det er nødvendig med tøffere norsk lovgivning for å gi norske selskaper et verktøy og pressmiddel når de skal inngå samarbeid med utenlandske selskaper.
Vi krever at norske myndigheter må pålegge norske selskaper å vite hvem de samarbeider med ved å:
gjennomgå og tydeliggjøre norsk lovgivning for å sikre en streng håndheving
kreve rapportering om egentlige eiere i revideringen av de norske land-for-landrapporteringsreglene.
Besøk kampanjens nettside her: