Fellesrådet for Afrika Meny

Ny rapport: Oljefondet må rustes bedre for fremtiden

FOTO: Thorodd Ommundsen

Oljefondet er i ferd med å bli akterutseilt på bærekraftig og etisk forvaltning, slår en ny rapport fast.

Oljefondets markedsverdi er i dag på over 8000 milliarder dollar, og er dermed verdens største statlige investeringsfond. Som deleier i nærmere 9000 selskaper, det vil si 1,3 % av verdens børsnoterte selskaper, har Norge blitt en internasjonal økonomisk stormakt. Men samtidig som oljefondet har vokst seg større og større har også verden endret seg. Klimaendringer, økende økonomisk ulikhet, krig og konflikt, gjeldskriser og politisk ustabilitet, som igjen har ført til økt migrasjon, og truer både dagens og fremtidige generasjoner.


Oljefondet regnes som en falmende ledestjerne innenfor etikk og ansvarlighet i globale investormiljøer. Det kan rettes opp om det nåværende mandatet endres for at fondet skal være rustet til å møte en verden i endring.

- Behovet har aldri vært større for jobbskaping på det afrikanske kontinentet. Samtidig er vi avhengige av at investorer tar hensyn til arbeidstakerrettigheter, miljø og menneskerettigheter og her burde oljefondet gjenvinne sin lederrolle internasjonalt, påpeker daglig leder i Fellesrådet for Afrika, Johan N. Hermstad.

Rapporten anbefaler:

  • At mandatet fra Finansdepartementet til Norges Bank endres for å muliggjøre en mer etisk og bærekraftig forvaltning av fondet.
  • At indeksen Oljefondet som i dag opererer med, som inkluderer selskaper som blant annet bryter med menneskerettigheter, forurenser vann eller lobber mot klimareguleringer, byttes ut med en etisk indeks.
  • At oljefondet selger seg ut av olje og gass og øker investeringene fornybar energi.

LES HELE RAPPORTEN HER >


Bedriftsdatabase

Informasjonen i bedriftsdatabasen er basert på offentlig tilgjengelig informasjon om selskapene og på direkte etterspurt informasjon. Siste oppdatering av bedriftsdatabasen ble gjennomført i 2021. Dersom du er et selskap eller et enkeltindivid som ser mangler eller behov for oppdatering må du gjerne ta kontakt med Fellesrådet for Afrika.