Fellesrådet for Afrika Meny
Nyt Afrika

Støtt Nyt Afrika-kampanjen - skriv under og følg debatten her!

FN sier at vi kan mette hele verdens befolkning, selv når vi blir 9 milliarder mennesker. Men da må vi gjøre rike lands landbruk mer miljøvennlig, og vi må gjøre det mulig for fattige bønder å tjene penger.

Dette er Nyt Afrika-kampanjen:

"Handel er viktigere for oss enn bistand," sier de 54 afrikanske statslederne. De internasjonale handelsreglene gjør at fattige land ikke får solgt varene sine. For å bekjempe fattigdom er vi nødt til å endre handelsreglene!

FN sier at vekst i landbruket har svært god effekt på å redusere fattigdom. 70 % av verdens fattige er bønder og landarbeidere. Om afrikanske bønder fikk solgt varene sine til en rettferdig pris kunne de investert i bedre utstyr, produsert mer og arbeidet seg ut av fattigdommen. Det produseres i dag nok mat til å mette 12 milliarder mennesker. Samtidig er nesten 1 milliard rammet av sult. Folk sulter fordi de er fattige, ikke fordi det er for lite mat i verden.

Følgende organisasjoner har gått sammen om kampanjen Nyt Afrika: Kirkens Nødhjelp, Framtiden i Våre Hender, Fellesrådet for Afrika, Plan Norge, Changemaker, Diaspora Network Norway, Somalisk Studentforening og African Youth in Norway.

Hva er problemet?

I dag støtter rike land landbruket slik at jo mer du produserer, jo mer støtte får du. Dette kalles produksjonsstøtte. Det er to problemer med slik produksjonsstøtte:

1) Den stimulerer til høyt forbruk av kunstgjødsel, kraftfôr og sprøytemidler. Dette gir store klimautslipp, og er grunnen til at langreist mat fra Afrika ofte faktisk er mer miljøvennlig enn kortreist.

2) Produksjonsstøtte fører ofte til overproduksjon. Varene som er til overs sendes ut på verdensmarkedet. På grunn av subsidiene er prisen kunstig lav. Veldig billige tomater, meieriprodukter og kyllinger produsert i EU og USA ender ofte opp i Afrika.

Problemet er at bøndene i fattige land ikke kan konkurrere med de kunstig billige varene fra rike land, selv om kvaliteten ofte er minst like god. Fattige bønder taper konkurransen både på verdensmarkedet og i sine egne hjemland. Mange afrikanske bønder ender derfor opp uten inntekt.

Men kan ikke bøndene bare produsere mat til seg selv?

Jo, men uten inntekter kan de ikke investere i kjøling og lagring eller annet utstyr. Å være selvbergingsbonde er ekstremt sårbart. Hvis bare ei avling slår feil, begynner folk å sulte.

Norge importerer allerede en stor del av maten vi spiser. Men nesten all import kommer fra rike land. Samtidig har mange fattige land et enormt potensial til å øke avlingene på bærekraftig vis. Med bedre handelsbetingelser kan Afrika ikke bare brødfø egen befolkning, men også selge knallgod, sunn mat til land som Norge.

Hva bør gjøres?

1) Norge må jobbe for at alle rike land legger om til et langsommere og mer miljøvennlig landbruk, slik FN anbefaler. Vi må gå bort fra produksjonsstøtte, og heller støtte klimavennlig drift, distriktsbosetting, kulturlandskap og biologisk mangfold. Etter en slik omlegging kan gjerne det totale støttebeløpet økes.

2) Norge må gi utviklingsland muligheten til å bruke så mange virkemidler som mulig i kampen mot fattigdom, altså politisk handlingsrom. Dette innebærer at Norge må trekke alle liberaliseringskrav mot fattige land.

3) Norge må jobbe for et internasjonalt regelverk, basert på åpenhet og forutsigbarhet. Fattige land står sterkere når de kan forhandle sammen.

Mer om Nyt Afrika-kampanjen:

Følg Nyt Afrika kampanjen på Facebook. Der kan du også skrive under for å støtte kampanjen.

Vil du sette deg enda mer inn i problematikken, les Nyt Afrika brosjyren her.

Les mer om Nyt Afrika-kampanjen i denne samlingen av debattlinker på www.rorg.no


Bedriftsdatabase

Informasjonen i bedriftsdatabasen er basert på offentlig tilgjengelig informasjon om selskapene og på direkte etterspurt informasjon. Siste oppdatering av bedriftsdatabasen ble gjennomført i 2021. Dersom du er et selskap eller et enkeltindivid som ser mangler eller behov for oppdatering må du gjerne ta kontakt med Fellesrådet for Afrika.