Veiledende begrepsbruk
Fellesrådet for Afrika benytter seg av de geografiske inndelingene av kontinentet som den Afrikanske Union legger til grunn. Henholdsvis:
• Sentral-Afrika (inkluderer Burundi, Kamerun, Den sentral-afrikanske republikk, Tsjad, Republikken Kongo, DR Kongo, Ekvatorial-Guinea, Gabon, São Tomé og Principe)
• Øst-Afrika (inkluderer Djibouti, Eritrea, Ethiopia, Kenya, Madagascar, Mauritius, Rwanda, Seychellene, Somalia, Sør-Sudan, Sudan, Tanzania, Uganda)
• Nord-Afrika (inkluderer Algerie, Egypt, Libya, Mauritania, Marokko, Sahrawi Republic, Tunisia)
• Sørlige Afrika (inkluderer Angola, Botswana, Eswatini, Lesotho, Malawi, Mozambique, Namibia, Sør-Afrika, Zambia, Zimbabwe)
• Vest-Afrika (inkluderer Benin, Burkina Faso, Kapp Verde, Elfenbenkysten, Gambia, Ghana, Guinea, Guinea-Bissau, Liberia, Mali, Niger, Nigeria, Senegal, Sierra Leone, Togo)
Fellesrådet presiserer at begrepsbruk og omtale av afrikanske land skal være så presis og nyansert som mulig. Vi skal bestrebe å benytte så konkrete generaliseringer som mulig, samt å unngå upresise begreper. Eksempelvis:
• I enkelte tilfeller ønsker en å omtale afrikanske land under ett. Der formålet er å omtale generelle fenomen som omfatter kontinentet, brukes Afrika/afrikanske land.
• Der formålet er å presisere et konkret fenomen som omfatter enkelte deler av kontinentet, brukes de ovennevnte geografiske inndelingene, eller navn på de aktuelle landene.
Vi anerkjenner begrensingene den utbredte bruken av begrepet medfører. Vi oppfordrer til å gjøre en innsats for å oppsøke informasjon og tall som dekker afrikanske land eller den geografiske regionen en ønsker å si noe om. Ved tilfeller der tilgjengelig statistikk og annen informasjon kun finnes om Afrika Sør for Sahara, uten reelle alternativer, kan begrepet brukes med forbehold om presisering av dette. I disse tilfeller oppfordrer vi til å poengtere at bruken av begrepet er pragmatisk og betinget av informasjonskilden.
Begreper å unngå
Fellesrådet er opptatt av at begrepsbruk om Afrika reflekterer perspektiver forankret i afrikaneres egen oppfatning av kontinentet og av afrikansk identitet. Derfor fraråder vi bruken av begreper som Afrika Sør for Sahara/Sub-Saharan Africa. Det begrunnes med fire hovedpunkter:
(1) Begrepets historiske opphav er kolonialistisk og ikke forankret i afrikansk identitet. Det ble opprinnelig benyttet for å inndele den afrikanske befolkningen etter hudfarge.
(2) Bruken av begrepet er kunstig splittende, og motvirker pan-afrikanske visjoner og definisjoner av et forent Afrika.
(3) Begrepet forsterker generaliserende oppfatninger om de afrikanske landene sør for Sahara. Ved å benytte seg av SSA gis et feilaktig inntrykk av at forskjellene innad i kontinentet er tatt høyde for og at hovedskillet i kontinentet går ved Sahara. Dette er unyansert da det ignorerer de store forskjellene mellom disse landene.
(4) Begrepsbruken er ekskluderende for Nord-Afrika – en integrert del av Afrika. Normalisering av SSA omdefinerer betydningen av Afrika og afrikansk identitet, som ikke reflekterer mangfoldet over hele kontinentet.