Fellesrådet for Afrika inviterer i samarbeid med Wunderkammer Scenekunstproduksjon til en kveld på Caféteatret i Oslo med temaet "Arven etter Apartheid". Arrangementet inngår i Fellesrådet for Afrikas 50-årsjubileum og vil foregå på engelsk.
Det er 23 år siden apartheid ble avviklet i Sør-Afrika. Hvilke spor ser vi av apartheid-regimets politikk i dag? Kan vi si at ANC-perioden har levd opp til lovnadene om en slutt på sosial marginalisering og økonomisk apartheid? Hvordan skal en gjøre opp regnskap for 23 år med demokratiske institusjoner når presidenten akkurat har overlevd sitt niende mistillitsvotum?
Oljefondet er i ferd med å bli akterutseilt på bærekraftig og etisk forvaltning, slår en ny rapport fast.
Oljefondets markedsverdi er i dag på over 8000 milliarder dollar, og er dermed verdens største statlige investeringsfond. Som deleier i nærmere 9000 selskaper, det vil si 1,3 % av verdens børsnoterte selskaper, har Norge blitt en internasjonal økonomisk stormakt. Men samtidig som oljefondet har vokst seg større og større har også verden endret seg. Klimaendringer, økende økonomisk ulikhet, krig og konflikt, gjeldskriser og politisk ustabilitet, som igjen har ført til økt migrasjon, og truer både dagens og fremtidige generasjoner.
Da Pierre Nkurunziza i 2015 grunnlovstridig stilte til valg for en tredje periode som president, utløste dette en toårig konflikt i Burundi. Hvorfor ser det internasjonale samfunnet handlingslammet ut i å håndtere krisa i det relativt lille landet?
I den norske politiske offentligheten er en rekke identitets- og etnisitetsbaserte spørsmål ignorerte eller ukjente. Prominente forfattere og feminister som Chimamanda Ngozi Adichie og Chibundu Onuzo, for å nevne noen, skriver om hvordan hår for den nigerianske, eller mer generelt den afrikanske, kvinnen utgjør et kjernespørsmål knyttet til identitet og status. Idealet i den vestlige hårstilen gjør at afrikanske kvinner går gjennom store mengder jobb for å passe inn i forståelsen av hva som er sett på som vakkert og verdig.
I 38 år har José Eduardo dos Santos vært president i Angola. Det gjør ham til verdens nest lengstsittende president. Nå har han meldt at han trer av ved høstens valg. Hva skjer da? For 40 år siden endret det regjerende MPLA-partiet grunnleggende angolansk politikk gjennom omfattende massakrer og politisk opprensking internt i eget parti. 27. mai 1977 har blitt et arr i den angolanske kollektive hukommelsen, midt i en lang borgerkrig der MPLA var en av partene.
Vi er på jakt etter en kommunikasjonsfaglig dyktig og engasjert person til en 100 % stilling som kommunikasjons- og medlemskonsulent i Fellesrådet for Afrika. Stillingen utlyses for resten av kalenderåret 2017, men tar sikte på fast ansettelse på sikt om de økonomiske rammene tillater det.
Årsmøtet er en viktig arena for å styrke Fellesrådets kontakt med våre medlemmer og få tilbakemeldinger på vårt arbeid. Vi håper flest mulig har mulighet til å delta. Vi får besøk av professor Francis B. Nyamnjoh fra Cape Town University, som vil starte møtet med et faglig innlegg. Nyamnjoh har nylig gitt ut boken #RhodesMustFall: nibbling at resilient colonialism.
Come to the new Kulturhuset's opening day when we ask: How does the great number of Somalis in Kenya influence Kenyan politics and policy? Kenya hosts over 550 000 officially registered refugees, with only six countries in the world surpassing that according to the UN. While Western states talk of lack of capacity to handle their refugee influx, the Kenyan numbers have been consistently high. Why is there no talk of a refugee “crisis” leading up to the Kenyan elections in august?
Vil du være med å holde norske selskaper ansvarlig for deres handlinger på det afrikanske kontinent? Er du opptatt av finansielle strukturer, antikorrupsjonsarbeid og rettferdig handel? Da er Fellesrådet for Afrika sitt politiske utvalg for finansiell rettferdighet noe for deg! Vi søker nye frivillige!