Det har vært en rekke demonstrasjoner i Uganda denne sommeren. Opprørene er blitt beskrevet som de største demonstrasjonene mot en regjering i Afrika Sør for Sahara i år. Myndighetene i Uganda har slått hardt ned på de mange demonstrasjonene, både tåregass, vannkanoner, køller, gummikuler og skarpe skudd har blitt tatt I bruk. Flere hundre mennesker har blitt arrestert eller såret, og minst ti er blitt drept.
Hanne Løvlie ble terrorens offer fredag 22. juli 2011. For oss i Fellesrådet for Afrika er tapet av Hanne stort. Hanne var en engasjert Afrika-aktivist og et varmt og levende medmenneske. Hun etterlater seg mange venner, også hos oss i Fellesrådet.
Afrika urbaniseres i rekordfart. Afrika-årboka 2010-2011 handler om dette: Om å skape seg et liv i storbyen. Om kampen for bolig og jobb, demokrati og rettigheter. Om hvordan urbane kulturuttrykk som hiphop brukes i denne kampen. Les Binyavanga Wainainas artikkel fra boka - "Vi ble født etter uavhengigheten" - her.
Norge går tøft ut mot utviklingslands industri i WTO-forhandlingene, fordi vi ønsker å eksportere vår fisk og våre fiskeprodukter. Utenriksminister Jonas Gahr Støre reiser til Geneve for å fremme disse kravene ved WTOs ministermøte fra 30. november til 2. desember. Kirkens Nødhjelp og Fellesrådet for Afrika mener dette må ta slutt, skriver daglig leder Magnus Bjørnsen i Fellesrådet og generalsekretær Atle Sommerfeldt og rådgiver Helene Hoggen i Kirkens Nødhjelp i denne kronikken, som sto på trykk i Dagsavisen 27.november.
Med unntak av FrP er det forbausende stor enighet om bistandspolitikken i det norske politiske landskapet. Men for Fellesrådet er det viktig at utviklingspolitikk er mye mer enn bistand. Og det er forbausende lite debatt om hvordan andre norske politikkområder, som handelspolitikk, investeringer, gjeld og forsvarspolitikk har betydning for utviklingsmulighetene for verdens fattige.
Gamle og nye stormakter er i aksjon på den afrikanske arenaen for å skaffe seg tilgang til ressurser og geopolitiske og sikkerhetspolitiske posisjoner. Ofte blir det kalt det nye kappløpet om Afrika. Men dagens kappløp skiller seg fra det opprinnelige kappløpet om Afrika, som kulminerte med Berlin-konferansen i 1884, da de europeiske stormaktene satte seg ned ved forhandlingsbordet og delte Afrika-kartet mellom seg. Bildet av Afrika som et offer for koloniherrenes maktarroganse på Berlin-konferansen er innarbeidet. Men i dag er det viktig å være oppmerksom på at denne offerrollen er høyst omdiskutert, understreker mange av bidragsyterne i Fellesrådets nye årbok.
I dag, tirsdag 20. januar, åpner Fellesrådet for Afrika sin nye afrikanske bloggportal. Fellesrådet har valgt ut ti spennende afrikanske engelskspråklige bloggere.
Dette uttalte Øyvind Eggen, forsker ved NUPI (Norsk utenrikspolitisk institutt), under et seminar 9. september i regi av Fellesrådet for Afrika. Den namibiske forfatteren og skribenten Uazuvara Kapombo Katjivena ga dette utsagnet støtte, men Eggen møtte også motstand.
Høyre og Utviklingsfondet påberoper seg begge å tale utviklingslandenes sak. Men de har et forklaringsproblem.