Fellesrådet for Afrika Meny

Afrika Nå 28.04

#EndSARS-demonstrasjonene: endret ungdom i Nigeria politikken for alltid?

I oktober i fjor spredte protester mot Special Anti-Robbery Squad (SARS) i Nigeria seg til store deler av verden. Politiet i landet har dårlig rykte og enda verre er det med SARS som har et spesielt dårlig rykte for å profilere unge nigerianere, korrupsjon og lite respekt for menneskerettighetene. Men hva har skjedd etter demonstrasjonene i landet? Hva er det nigeriansk ungdom vil? Og vil de klare å organisere seg for å skape politisk endring i forbindelse med valget i 2023?

Afrika Nå 24.03.21

Vaksinetilgang og vaksinelikhet i afrikanske land under korona

Vaksinasjonsprogrammer er underveis over hele det afrikanske kontinentet og mer enn halvparten av landene har mottatt vaksiner. Flere og flere afrikanske land er også i gang med vaksinasjonene. Likevel ligger afrikanske land langt etter andre deler av verden når det gjelder tilgang til vaksiner og mange afrikanske ledere er redde for det de kaller "vaksinenasjonalisme", at vestlige land har bestilt store mengder vaksiner, noe som hindrer lik fordeling. Hva er vaksinesituasjonen på bakken i afrikanske land og hvilke tiltak bør implementeres for å sørge for bedre helsesystemer når neste pandemi treffer? Og hvilket ansvar har rikere land når det kommer til å sørge for likhet i vaksinedistribusjonen?

Søknadsfrist utsatt til 14.03.21

Ledig vikariat som daglig leder i Fellesrådet for Afrika

Vil du lede en organisasjon som brenner for kunnskap om utvikling, politikk og menneskerettigheter på det afrikanske kontinentet? Da kan du være den vi er på utkikk etter. Fellesrådet for Afrika søker nå etter en som kan fylle rollen som daglig leder i en 100%-stilling i et vikariat på 9 måneder.

Søknadsfrist 07.03.21

Ledig vikariat som rådgiver i Fellesrådet for Afrika

Er du opptatt av utvikling, politikk og menneskerettigheter på det afrikanske kontinentet? Fellesrådet søker nå etter en som kan fylle rollen som rådgiver i en 100%-stilling i et vikariat på 7 måneder.

Afrika Nå 24.02.21

Internt fordrevne i Kamerun - hvorfor hører vi ikke om krisen?

Ifølge Flyktninghjelpen topper Kamerun listen over de mest neglisjerte krisene for andre år på rad. Landet opplever flere kriser samtidig; angrep fra Boko Haram i nord, en politisk krise i nord-vest og sør-vest og en flyktningkrise. Mange har flyktet fra hjemmene sine på grunn av vedvarende usikkerhet. Omtrent 1,3 millioner kamerunere er fordrevet. Samtidig huser landet rundt 435 000 flyktninger fra Nigeria og Den sentralafrikanske republikk på grunn av politisk vold og uro. Hvilke utfordringer møter internt fordrevne i Kamerun? Hvorfor er det ingen som snakker om flyktningkrisen i landet og hvem er det som bistår internt fordrevne i landet? Hvilke tiltak og løsninger må til?

Afrika Nå 27.01.21

Grand Ethiopian Renaissance Dam - muligheter og utfordringer

The Grand Ethiopian Renaissance Dam (GERD) er et vannkraftverk fem ganger større enn Norges største og er laget for å produsere elektrisitet i et land som har akutt mangel på energi, samt eksport til nabolandene. Men Egypt og Sudan frykter for redusert vanntilgang og liker ikke tanken på at et annet land kontrollerer vanntilførselen. Det har vært flere forhandlinger, men så langt har ikke de tre landene blitt enige. Hvilke implikasjoner har denne konflikten for regionen? Kommer vi til å se økte spenninger med tanke på vannspørsmål på hornet og hva er mulige løsninger?

Søknadsfrist: 17.12.20

Fellesrådet utlyser praktikantstilling for våren 2021

Fellesrådet for Afrika utlyser med dette en studentpraktikantstilling for våren 2021. Masterstudenter med mulighet til å integrere praktikantstillingen i pågående utdanning inviteres til å søke.

Afrika Nå 12.10.20 18:00-19:30

Afrika Nå: Aktsomhetsvurderinger for et mer rettferdig næringsliv

Etikkinformasjonsutvalget har levert et forslag til en ny, norsk menneskerettighetslov for næringslivet, som blant annet pålegger norske bedrifter å gjennomføre aktsomhetsvurderinger for å sikre at menneskerettighetene ivaretas. Aktsomhetsvurderinger i dette tilfellet innebærer at selskapet skal kartlegge risiko av egen virksomhet, forebygge menneskerettighetsbrudd, begrense skade, kunne gjøre rede for egen policy og sikre oppreisning ved overtramp. Hvordan gjøres dette best i praksis?

Søknadsfrist: 31.05.20

Fellesrådet utlyser praktikantstilling for høsten 2020

Fellesrådet for Afrika utlyser med dette en studentpraktikantstilling for høsten 2020. Masterstudenter med mulighet til å integrere praktikantstillingen i pågående utdanning inviteres til å søke.